Jedinstvena italijanska izložba “Sjaj renesanse”, koja je sa velikim uspehom obišla svetske metropole, dolazi u Beograd! Postavka preko 30 eksponata biće smeštena u Muzeju grada Beograda (Resavska 40b), trajaće od 7. do 30. juna. Ulaz je besplatan. Organizatori izložbe su Asocijacija “Invito a Corte” Fausta Fornazarija i Italijanski institut za kulturu u Beogradu. “Sjaj renesanse” prikazaće skupocene tkanine renesanse i baroka, raskošnu odeća za svečanosti na italijanskim dvorovima i dekorativne elemente koji su kreirani za takve prilike a više se ne mogu videti, osim malobrojnih komada koji se čuvaju u pojedinim muzejima.

Izloženi komadi odeće plod su dugogodišnjih istraživanja i rada na materijalima i tehnikama, i doprinosa brojnih istoričara, ilustratora, krojača, vezilja i zanatlija. Jedinstveni po lepoti i skupocenosti, izloženi kostimi su prava remek-dela italijanskih krojačkih i zanatskih kuća i svedoče o nivou kvaliteta koji mogu da dostignu jedino italijanski proizvođači i zanatlije.

Na ovoj izložbi biće predstavljeno 30 svečanih kostima rekonstruisanih zahvaljujući proučavanju renesansnih slika. Ovi kostimi biće izloženi na postoljima a pored njih nalaziće se fotografije renesansnih slika koje su poslužile kao inspiracija. Izložbu će upotpuniti “Vladareva gozba”,  scena koja dočarava salu renesansne palate dekorisane kao za doček gostiju na gozbi. Impozantna tkanina kao zidna dekoracija, trpeza na kojoj su postavljeni keramika i ukrasni predmeti i polica sa dekorativnim tanjirima glavni su elementi ovog dela izložbe.

Projekat na osnovu kojeg je realizovana izložba, koja je prava “izložba-ambasadorka Italije” u svetu, nastao je u Mantovi. Posle prvih predstavljanja u palatama toga grada i sve većeg uspeha kod publike i kod medija, izložba je obišla mnoge italijanske i evropske gradove kao i Severnu i Južnu Ameriku i Aziju gde je predstavljena u više od 40 gradova.


<<  Jul 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..