XIV Noć muzeja će se održati 20. maja 2017. godine u 44 grada i mesta u Srbiji, kada će posetioci biti u prilici da prošetaju muzejima, galerijama i institucijama kulture i uživaju u premijernim izložbama i sadržajima osmišljenim samo za tu noć. Od 17 časova pa sve do 1 iza ponoći iste večeri, pored Srbije, šetaće posetioci u 120 gradova, 30 država i 3.000 muzeja u okviru Evropske Noći muzeja. Srbija će sa 250 raznolikih dešavanja u 152 kulturne ustanove dati nemerljiv doprinos Noći muzeja sa bogatim programima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku, Senjskom Rudniku, Bačkoj Palanci, Velikom Gradištu, Dimitrovgradu, Somboru, Kosovskoj Mitrovici, Jagodini, Leskovcu...

Tradicionalno, Beograd će u Noći muzeja ponuditi najbogatiji sadržaj, na 65 lokacija, od čega čak 12 premijera. Posetioci će imati priliku da izaberu svoju maršrutu između Viasat History neispričanih priča, moderne umetnosti i savremene kulture, grada sa stilom i vizijom a na veliko zadovoljstvo Noći muzeja, zemlja partner ovogodišnje manifestacije je Republika Koreja. Zbog toga će svi oni koji se 20. maja nađu u Beogradu, imati jedinstvenu priliku da vide izložbu koja je prošle godine gostovala u depandansu najvećeg muzeja na svetu – Luvru, u Muzeju dekorativne umetnosti u Parizu. Korejska umetnica He Sun Li kreirala je modele inspirisane hanbokom - tradicionalnom korejskom nošnjom, kojoj je čak i slavni Karl Lagerfeld posvetio kolekciju. Na 50. godišnjicu od prvog izdanja romana „Majstor i Margarita“, Mihaila Bulgakova, u Noći muzeja biće ekskluzivno predstavljena izložba o ovom „romanu nad romanima“ i njegovom piscu. Priču će upotpuniti radovi  mnogostruko nagrađivane umetnice fotografa Jelene Martinjuk, kustoskinje Doma Mihaila Bulgakova iz Moskve, u kojoj ona ilustruje roman. Samo u Noći muzeja, posetioci će moći da pogledaju izložbu posvećenu Sigmundu Frojdu i Karlu Gustavu Jungu, njihovim revolucionarnim učenjima i uticaju koji su izvršili na kulturu 20. veka.

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, biće predstavljena izložba „Taština malih razlika“ inspirisana ciklusom slika „Život razvratnika“ Vilijama Hogarta, engleskog slikara iz 18. veka. Šest monumentalnih tapiserija istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama. Tapiserije su bogate sadržajem, detaljima i bojom i prikazuju mnoge ekscentričnosti i jedinstvenosti koje se vezuju za život u Velikoj Britaniji – od dizajna enterijera do britanske kuhinje, političkih protesta i tračeva o životima poznatih ličnosti. Upravo u Noći muzeja, biće pokrenuta inicijativa za nastanak novog Muzeja medicine u Pasterovom zavodu i to od strane Departmana za arhitekturu i urbanizam, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Svi zainteresovani imaće priliku da se upoznaju sa Dalijevom tehnikom zvanom „buletizam“ i oprobaju se u okviru jedne od radionica, dok će u Francuskom institutu sve biti u znaku svetlosti.

U Muzeju ugljarstva u Senjskom Rudniku, u Noći muzeja, posetioce će dočekati izložba posvećena ženama u rudnicima, nekad i sada. Kroz eksponate i originalne fotografije biće prikazana uloga žene u jednoj rudarskoj porodici. Od brižnih supruga i majki, koje svakodnevno svoje muževe i sinove ispraćaju na najteži i najopasniji posao u utrobu zemlje, žene koje su stub njihovih porodica i njihov lični čvrst oslonac, do onih najhrabrijih koje su i same rudarke.

U Domu kulture u Čačku, biće predstavljena izložba kostima posvećena velikim ličnostima revolucija. Autor je poznati kostimograf Boris Čakširan a postavka će predstaviti rekonstrukcije odeće i uniformi iz filmova i serija koje su predstavljale istinite istorijske ličnosti građene na činjenicama i fikciji koja potiče od istorijske građe u vremenu političkih previranja, revolucija i prevrata. Posetioci će moći tako da se sretnu sa likovima kao što su Franc Ferdinand i Sofija Čotek, Draga Mašin, Dositej Obradović, grof Vrangel ili princ Rastko Nemanjić.

U Narodnom muzeju u Velikom Gradištu, ključna reč 20. maja biće – strip. Od strip izložbe nastale od istinitih priča, do samog crtanja stripova i portreta, do izložbe starih šibica koje su decenijama bile kultni sakupljački predmet u Srbiji i Jugoslaviji, posetioce Noći muzeja očekuje nezaboravna pustolovina u ovom
gradu!

Biblioteka „Vlada Aksentijević“ u Obrenovcu, u ovoj Noći muzeja predstaviće se postavkom različitih prevoznih sredstava kojima su se Obrenovčani služili: od dečjih kolica, trotineta, dečjih bicikala do onih za odrasle, rolšula, fijakera, čeza, špeditera, različitih mopeda, motora s manjom ili respektabilnom kubikažom, do automobila. Posebno mesto će zauzimati maštovita vozila, poput kolica sa kuglagerima, ručno pravljene sličuge, i priča o tradicionalnim trkama u Obrenovcu.

Muzej grada u Bačkoj Palanci u Noći muzeja kroz veče poezije, dečji maskenbal, izložbu izuma koji su promenili svet, postavku dečjih instrumenata i koncert KUD Abrašević obeležiće ovu posebnu noć. Narodna biblioteka obeležiće 50. godina od smrti Veljka Petrovića, ali će odati i počast Palančanima u
Velikom ratu.

Programski savet 14. Noći muzeja čine: arhitekta i akademik Branislav Mitrović, reditelj Nebojša Bradić, istoričarka dr Radina Vučetić, vajar prof. Mrđan Bajić i grafički dizajner Borut Vild.

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za deset godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

Viasat History je ponosni sponzor manifestacije „Noć muzeja“ već osam godina. Ovaj kanal se nalazi u vlasništvu internacionalne kompanije Viasat World, koja ima 100 miliona pretplatnika i proizvodi i distribuira najkvalitetnije zabavne sadržaje kroz 24 dokumentarna, filmska i sportska kanala, u 47 zemalja. Pored kanala Viasat History, kompanija je na našem tržištu prisutna i sa kanalima TV1000, Viasat Explore, Viasat Nature i Viasat History/Nature HD.

Prijatelj 14. Noći muzeja je mts, koji je sponzor manifestacije 11. put za redom. Već tradicionalni sponzori i podrška su: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, kompanija Coca-Cola, IDEA, Bambi, Imlek i štamparija Grafix.

NE PROPUSTITE U NOĆI MUZEJA!

Sva dešavanja osim Dečje ture  i određenih koncerata, radionica, performansa, projekcija i predstava  traju od 17 do 01 čas.

Ulaznice za Noć muzeja po pretprodajnoj ceni od 450 rsd mogu se kupiti na svim Eventim prodajnim mestima , dok će na dan manifestacije, cena iznositi 500 RSD. Kao i ranijih godina, jedna karta za Noć muzeja važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu.

Uz veliku podršku Sekretarijata za javni prevoz ulaznica Noći muzeja važi kao vozna isprava u Beogradu na svim linijama javnog prevoza 20. maja od 16 sati do ponoći, osim na linijama na kojima saobraćaju mini busevi, kao npr. E6 itd. Više informacija ovde

MOJA STAZA

Sve lokacije su grupisane u 7 zona i 10 različitih tura, a kako bismo omogućimo bolje i brže snalaženje tu je i servis Moja staza

<<  Februar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728

Putopisi, Intervjui..