U ponedeljak, 26. aprila, kada se obeležava Svetski dan intelektualne svojine, u Zavodu za intelektualnu svojinu dodeljene su nagrade Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) za 2020. godinu, u pet kategorija stvaralaštva. Prisutnima se obratio direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Vladimir Marić, koji se osvrnuo na uticaj pandemije na aktivnosti ove institucije: „Interesantno je da smo uprkos pandemiji, u prethodnoj godini imali vidno povećanje broja domaćih prijava. Takođe, uočava se i porast interesovanja za prava intelektualne svojine među građanima Srbije. Protekla godina bila je najuspešnija do sada kada je reč o razvoju usluge naše elektronske prijave. Urađeno je više tehničkih unapređenja same platforme, ali je dosta urađeno i na njenoj popularizaciji među korisnicima”.

Pobednik takmičenja u kategoriji za pronalazača ili grupu pronalazača za patent – Nagrada WIPO Medal for Inventors, pripala je spec. vet. med. Aleksandaru Pavlićeviću i dipl. inž. hemije Predragu Kovačeviću za patentirani pronalazak pod nazivom: „Smeša koja sadrži parafinsko ulje kao insekticidno i akaricidno aktivno jedinjenje“, koji je poznat pod tržišnim nazivom Pulcap, za koji je ostvarena patentna zaštita na teritoriji Nemačke, a u toku je i postupak zaštite na teritorijama Poljske i Kine. Osim toga, navedeni pronalazak je zaštićen i na teritoriji Srbije. Pronalazači su navedenim pronalaskom rešili problem kontrole i uklanjanja crvenih grinja kod uzgoja živine bez ikakvog negativnog efekta na živinu ili proizvodnju jaja i životnu sredinu, dok se istovremeno obezbeđuju značajne uštede za uzgajivače, tako što je smanjeno stradanje kokošaka izazvano ovim parazitima.
 
Nagrada je uručena vlasniku patenta, odnosno Aleksandru Nikoliću, direktoru kompanije „Pulcap“ D.O.O. iz Beograda, koji je tim povodom rekao: „Pulcap je proizvod koji je možda i jedini na svetu dokazao da je moguće iskorenjavanje grinja u industrijskim proizvodnjama jaja, a nastao je u pokušaju da uklonim sopstveni problem u proizvodnji. Ovaj proizvod je našao primenu u celom regionu, od Turske, Bugarske, Grčke, Mađarske, Slovenije, i drugih zemalja, izvozno je orijentisan, i s obzirom da je ekološki i dalje će imati potencijal“.
 
Pobednik takmičenja u kategoriji za pravna lica za registrovani industrijski dizajn – Nagrada WIPO IP Enterprise Trophy pripala je kompaniji „Chips Way“ d.o.o. iz Čačka, koja je međunarodno registrovala industrijski dizajn ambalaže za biskvite na sledećim inostranim tržištima: u EU, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. Kompanija „Chips Way“ d.o.o. iz Čačka, koja se bavi proizvodnjom čipsa sa tradicijom dugom 50 godina, od 2020. godine je svoj proizvodni program proširila na proizvodnju biskvita a za 2021. godinu planirana je proizvodnja sa punim kapacitetom od 1000 tona gotovog proizvoda i angažovanje 35 radnika, kao i proširenje izvoza na tržište EU.
 
Nagrada je uručena Gordani Jarić, marketing menadžerki kompanije „Chips Way“ d.o.o. iz Čačka, koja se osvrnula na značaj zaštite intelektualne svojine: „Mi znamo koliko je važan vizualni identitet i koliko je zapravo važno zaštititi intelektualnu svojinu. Ljudi reaguju na nešto kreativno i lepo, i dosta se pokazalo da na temelju dizajna potrošači kupuju određeni proizvod. To pokazuje koliko je bitan industrijski dizajn u marketingu, ali takođe i koliko utiče na direktnu kupovinu“.
 
Pobednik takmičenja u okviru kategorije za autora za monografsko delo/studijsku izložbu sa katalogom u oblasti društveno humanističkih nauka – Nagrada WIPO Medal for Creativity pripala je Milanu Stepanoviću za monografsko delo  “U tom Somboru – Grad u prizmi stoleća”. Autor monografije je posvećeni i požrtvovani istraživač prošlosti Sombora, a ovo delo predstavlja krunu njegovih naučnih dostignuća. Metodološki utemeljena na principima humanističkih i društvenih nauka, stilski akribična, zasnovana na izvanrednoj izvornoj osnovi, knjiga Milana Stepanovića uverljivo prikazuje zapretenu istoriju jednog grada i prostora.
 
Milan Stepanović, autor knjige, prilikom prijema nagrade je rekao: „Interesovanja savremene istoriografije sve više se kreću ka proučavanju istorije svakodnevnog života. Zbog toga je poslednjih decenija vidno prisutan uspon lokalne, mikro-istorije koja teži za odgovorima na velika pitanja u malim sredinama. Stoga i monografija “U tom Somboru – Grad u prizmi stoleća” prikazuje ovaj naš stari panonski grad, ali ne samo njegove fizičke siluete i strukture, nego i sve one ključne dimenzije koje oblikuju društvo.
 
Pobednik u okviru kategorije učenik ili grupa učenika srednje škole – Nagrada WIPO Schoolchildren’s Trophy pripala je Mihailu Mirkoviću, koji je tokom 2020. godine bio učenik 4. godine Prve Beogradske gimnazije, za pronalazak Jonske tečnosti kao potencijalnog industrijskog rastvarača sa regiodirigujućim efektom na reakciju FRIEDEL-CRAFTS-ovog alkilovanja. Mihailo Mirković je četiri godine bio polaznik Regionalnog centra za talente „Beograd 2“ i polaznik seminara u Istraživačkoj stanici „Petnica", gde je sticao dodatna znanja u oblasti hemije. Njegov pronalazak pripada oblasti zelene hemije, odnosno doprinosi znatnom smanjenju zagađenja hemijskim otpadom koji nastaje u procesima koji se standardno primenjuju u hemijskoj industriji.
 
Povodom ovog vrednog priznanja Mihajlo Mirković je podsetio na svoje dosadašnje interesovanje i postignuća u nauci: „Još od svojih osnovnoškolskih dana bio sam zainteresovan za nauku, pogotovo za hemiju. Učestvovao sam na takmičenjima tokom osnovne i srednje škole i bio nagrađivan, a 2019. sam predstavljao sam Srbiju na Svetskoj hemijskoj olimpijadi u Parizu, sa koje sam doneo u našu zemlju bronzanu medalju. Učestovao sam na seminarima hemije u istraživačkoj stanici Petnica i u Regionalnom centru za talente „Beograd 2“ i ovom prilikom se zahvaljujem koordinatorima ovih programa za podršku, znanje i iskustvo koje sam dobio u svom dosadašnjem školovanju, i koji su mi na kraju krajeva i omogućili da stvorim ovaj izum“.
 
Osim navedenih nagrada, u saradnji sa Svetskom organizacijom za intelektualnu svojinu, dodeljuje se i nagrada za domaće pravno lice sa najvećim intenzitetom korišćenja međunarodnog sistema registracije žigova tokom 2020. godine – nagrada WIPO Users’ Trophy. Ova nagrada je pripala privrednom društvu „Atlantic Štark“ d.o.o. iz Beograda, koje je tokom 2020. godine u odnosu na sva domaća pravna lica imalo najveći broj podnetih međunarodnih prijava za žig.
 
Nagrada je uručena Nataši Šarčević, direktorki marketinga i inovacija kompanije „Atlantic Štark“ D.O.O. iz Beograda, koja je tim povodom rekla: „Ovu nagradu pre svega vidimo kao priznanje za kvalitet, jer da nije bilo kvaliteta naših brendova i njihovog napretka, ne bi bilo ni razloga za obnovu saradnje sa Zavodom. Inicijalna zaštita jeste dobar i neophodan početak, zato što na taj način bezbedno i sigurno možemo ulagati u naše brendove i u komunikaciju sa potrošačima. Ova višedecenijska obnova naših robnih žigova i dugogodišnja saradnja sa Zavodom potvrđuje da smo zaista uspeli u osvajanju potrošača i da su oni prepoznali vrednost naših brendova“.
 
Ovom prilikom predstavljeni su i  sporazumi o saradnji Zavoda za intelektualnu svojinu sa Naučno-tehnološkim parkom u Beogradu i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na projektu Najbolja tehnološka inovacija 21. O ovoj saradnji govorili su  prof. dr. Dragan Povrenović, koordinator Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju za 2021. godinu, i Gordana Danilović Grković, v. d. direktora Naučno- tehnološkog parka u Beogradu.
 
Više o dobitnicima nagrada možete pročitati na sledećem linku >>
 
Snimak prenosa proslave Svetskog dana intelektualne svojine možete pogledati na našem YouTube kanalu, na sledećem linku >>
 

<<  Avgust 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..