Najznačajnija i najprestižnija književna manifestacija u jugoistočnoj Evropi, jedan od najvećih sajmova u Evropi, 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga, održaće se od 22. do 29. oktobra na Beogradskom sajmu uz učešće više od 450 domaćih i inostranih izlagača. Doprinos Beogradskog sajma knjiga književnom stvaralaštvu, obrazovanju, ugledu Srbije u svetu, promociji domaće književnosti, kulturnoj razmeni sa inostranstvom, pokretanju aktuelnih književnih i društvenih pitanja -ogroman je i neosporan.

Vreme provedeno u svetu književnih dela najbolji je put ka formiranju univerzalnih i estetskih vrednosti, kakvima čovečanstvo teži. Knjiga je simbol i način neprihvatanja nametnutih sadržaja i kompromisa, ali i mogućnost da se živi mnogo života u jednom i pristupi sferama koje se na drugi način ne mogu dosegnuti.

Beogradski sajam knjiga je prilika da se još jednom podsetimo istinskih vrednosti i knjizi damo značaj koji zavređuje.

62. Međunarodni beogradski sajam knjiga prostiraće se na više od 30.000 m2 izložbenog prostora, a u halama 1, 1A, 2A, 2C i 4, tradicionalno će učestvovati najznačajniji domaći, kao i brojni inostrani izdavači i pisci. Premijerno će biti predstavljena književna izdanja, a svi zainteresovani posetioci moći će da prisustvuju brojnim tribinama, predavanjima i diskusijama o književnosti, izdavaštvu i aktuelnom društvenom trenutku. Kao i svake godine, učesnici manifestacije prisustvovaće obeležavanju značajnih jubileja.

I ovom prilikom poštovaoci književnosti i profesionalci će moći da se na jednom mestu upoznaju sa ovogodišnjom domaćom i inostranom izdavačkom produkcijom i steknu mogućnost da dopune svoju privatnu kolekciju knjiga i bibliotečke fondove najnovijim naslovima domaćih i inostranih izdavačkih kuća, ili je obnove uvek aktuelnim klasicima književnosti.

Pored predstavljanja autora i dela iz zemalja koje su počasni gosti, niz tribinskih i promotivnih programa obuhvata značajne pojave i vrednosti naše književno-kulturne savremenosti i istorije, a u njihovom okviru biće upriličene značajne godišnjice:

• STEFAN PRVOVENČANI, VLADAR I PISAC: 800 GODINA OD KRUNISANjA
• 250 GODINA FILIPA VIŠNjIĆA
• 170 GODINA „GORSKOG VIJENCA“: NjEGOŠ I MI
• 150 GODINA OD SMRTI ŠARLA BODLERA
• 125 GODINA IVA ANDRIĆA
• DIS I BOJIĆ PESNIČKE ŽRTVE VELIKOG RATA (VEK OD SMRTI PESNIKA)
• 50 GODINA ROMANA „100 GODINA SAMOĆE“
• 50 GODINA ROMANA „DERVIŠ I SMRT“
• DECENIJA BEZ NIKOLE MILOŠEVIĆA I STEVANA RAIČKOVIĆA

Pored obeležavanja godišnjica, posetioci ovogodišnjeg Sajma knjiga imaće priliku da uživaju u nekoliko izuzetnih programskih celina i tribina, posvećenih aktuelnim književnim temama i trenutku u kome živimo:

GOSTI U FOKUSU: Programska serija „Gosti u fokusu“, podrazumeva susrete sa značajnim inostranim piscima, čije je delo prisutno u našoj čitalačkoj javnosti. Pored većeg broja književnih gostiju izlagača, u programima „Gosti u fokusu“ biće predstavljeni poznati ruski pisac Jevgenij Vodolaskin i nemački pisac Marsel Bajer.

RAZGOVORI NA PLATOU: Planira se blok problemskih tribina, pod naslovom „Razgovori na platou“:„Šta da radimo s ćirilicom?“, „Njegoš i mi“, „Ivo Andrić, sporovi i nesporne stvari“, „Srbija i raspad Jugoslavije“ i „Vek genocida nad Srbima“.

FESTIVAL NA SAJMU: LITERATURA EVROPSKOG MEDITERANA - U saradnji sa „Trećim trgom“, na Sajam knjiga biće prenesen niz programa „Festivala literature evropskog Mediterana“ u kojem učestvuju grčki i domaći pisci i prevodioci. Programi su planirani od sajamskog ponedeljka do srede u Sali „Vasko Popa“.

ODJECI SRPSKE KNjIŽEVNOSTI - „Susret sa nemačkim slavistima“ je program na kojem će se predstaviti srpsko-nemačke književne veze, odnosno proučavaoci srpske književnosti na nemačkom govornom području (Gabrijela Šubert, Angela Rihter, Robert Hodel, Jerg Šulte).

„Srpska književnost u Ukrajini“ tema je razgovora sa Alom Tatarenko, ukrajinskim tumačem i prevodiocem srpske književnosti.

IZDAVAČKE TAČKE:

Sajam knjiga predstavlja pažnje vrednu izdavačku delatnost neprofitnih izdavača, kulturnih ustanova i udruženja u zemlji i Srba izvan Srbije: izdanja „Smederevske pesničke jeseni“, „Disovog proleća“, „Povelje“, „Polja“, „Rusko-srpskog književnog kruga“, „Zmajevih dečjih igara“.
Sajamske izložbe

Ovogodišnja manifestacija će u hali 1A i 2C predstaviti sledeće izložbe:

Izložba postera „Negujmo srpski jezik“

„Stefan Prvovenčani u književnosti i istoriografiji“ (izložba Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva)

„Dis 1917–2017“ (Izložba Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ iz Čačka)

„Milutin Bojić – sto godina Plave grobnice“ (Izložba Biblioteke „Milutin Bojić“ iz Beograda)

„Mošo, pčelinje čedo“ (Mošo Odalović, dobitnik „Žičke hrisovulje“ (izložba Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva)

„Putujuća izložba ćirilice“ (digitalno-kaligrafski radovi)

Prateći programi Sajma knjiga - Bogat i sadržajan prateći program odvijaće se u nekoliko sala za zvanične prezentacije i na štandovima izlagača. U okviru pratećeg programa biće predstavljena nova izdanja i organizovani susreti i razgovori pisaca i izdavača sa čitaocima, knjižarima, bibliotekarima i posetiocima iz zemlje i inostranstva.
Prateći programi odvijaće se u salama: Ivo Andrić, Borislav Pekić, Vasko Popa, Aleksandar Vučo i na Platou Laze Kostića (Hala 1A).

Inostrani izlagači - Pored zemalja počasnih gostiju na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga učestvuju i izdavači iz Angole, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Indije, Irana, Japana, Kanade, Kine, Makedonije, Rumunije, Rusije, Turske, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore, Češke, Ujedinjenih Arapskih Emirata. Literatura različitih inostranih izdavača biće predstavljena i na štandovima distributerskih kuća u hali 4. Zemlja počasni gost – Književnost na nemačkom jeziku (Nemačka, Austrija, Švajcarska, Lihtenštajn)
U fokusu ovogodišnjeg 62. Beogradskog sajma knjiga biće savremena književnost na nemačkom jeziku, a zajedničkim nastupom predstaviće se Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn. Posetiocima će biti predočeno oko 1.000 knjiga savremenih autora iz sve četiri zemlje, od čega, zahvaljujući saradnji sa sajmom knjiga u Frankfurtu i Glavnim udruženjem austrijskih knjižara, premijerno čak 350 naslova. Na sajmu će se publici predstaviti dvadesetak stvaralaca, koji će svoj rad, a u okviru sajamskih manifestacija i događaja, prikazati na različitim lokacijama u centru Beograda.

Festival stvaralašva mladih - Na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga u hali 2 nivo C biće nastavljeno predstavljanje dela umetnika mlađih od 30 godina, iz različitih oblasti stvaralaštva (dramsko, likovno, muzičko, filmsko), koja za predložak imaju knjigu. Projekat je započet 2015. godine, a zahvaljujući izuzetnom prijemu od strane učesnika i publike, biće realizovan i ove godine.

Specijalno priznanje za mladog dizajnera - Za nagrade konkurišu svi izdavači – učesnici Sajma knjiga iz Srbije (osim kada je u pitanju Nagrada za izdavača iz dijaspore), učešćem na manifestaciji. Pored tradicionalnih sajamskih nagrada, na Beogradskom sajmu knjiga će biti uručena i nagrada „Dositej Obradović“ koja se svake godine dodeljuje stranom izdavaču za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti. U nedelju, 29. oktobra u 12 časova u sali Ivo Andrić biće izvršena primopredaja Otvorene knjige ambasadoru države koja će predstaviti književnost svoje zemlje kao počasni gost 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

Cene ulaznica na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga: pojedinačna ulaznica je 250 dinara, a ulaznica za grupne posete je 150 dinara. Ulaznica za sve vreme trajanja sajma staje 900 dinara. Cena parkinga je 100 dinara (po započetom satu).

Počev od 25. zaključno sa 29. oktobrom na Beogradskom sajmu će se održati i: 48. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava – hale 2B i 3A i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga „Media market“ – hala 3

<<  Decembar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Putopisi, Intervjui..