15. MEĐUNARODNI SALON STRIPA održaće se u SKC-u od 28.09 - 01. 10. 2017. U nastavku možete pročitati reč urednika, o salonu stripa, učesnicima, gostima i programu: "Međunarodni salon stripa je festival devete umetnosti kojeg, od svog osnivanja 2003. godine, organizuje i vodi Srećna galerija Studentskog kulturnog centra Beograd kao svoj redovni redakcijski program. Ovaj festival je manifestacija neprofitnog karaktera i predstavlja najmasovniji i najsveobuhvatniji strip projekat u Srbiji, i jednu od najznačajnijih smotri devete umetnosti u regionu. 

Nakon niza pokušaja da strip, kao jedna od najplodonosnijih umetničkih disciplina u srpskoj kulturi, zaživi na oficijelnoj likovnoj i umetničkoj sceni, Studentski kulturni centar je, kao jedan od prvih aktera u toj inicijativi, uspeo da u svoj redovni godišnji program uvede sve pojavne oblike izražavanja devete umetnosti kao jednu od svojih strategijskih programskih ideja.

Zarad podsećanja, napominjemo da je još 1977. godine, dakle tačno pre 40 godina, u SKC-u postavljena i održana prva profesionalna izložba stripa pod naslovom Fantastika - strip - društvo u koncepciji Ljubomira Kljakića sa dve obimne teorijske studije u katalogu izložbe – samog autora Ljubomira Kljakića i Ješe Denegrija.

Ako je SKC od svog osnivanja pa u svakoj deceniji prošlog veka bio, u svetskim okvirima, relevantno mesto savremene umetnosti, posebno alternativnih oblika umetničkog izražavanja, konceptuale i rokenrola, sigurno je i u protekloj jednoj i po deceniji novoga veka na autentičan način, i opet na svetskom nivou, obeležio domaću umetničku scenu programom devete umetnosti. 

U najboljoj tradiciji svojih blistavih istorijskih iskustava i u precizno predviđenom programskom prostoru se već 15 godina, sa izuzetnim uspesima, odvija SKC-ov Salon stripa – veliki međunarodni festival, koncepcijski zasnovan na takmičenju po međunarodnom konkursu autora svih uzrasta iz svih zemalja sveta; gostovanju najrelevantnijih svetskih strip autora; revalorizaciji domaćeg strip stvaralaštva od njegovog početka do danas; afirmaciji domaćeg strip izdavaštva; afirmaciji mladih autora; popularizaciji stripa i srodnih izraza poput animiranog filma i ilustracije.

Ovogodišnji jubilej – 15 godina Salona stripa će biti svečano obeležen Velikom izložbom pobednika – Grand Prix 2003-2017, koja će predstaviti pobedničke radove svih raspisanih međunarodnih konkursa Salona u poslednjih 15 godina.

Kao ekskluzivitet ovogodišnjeg festivalskog programa navodimo gostovanje italijanskog majstora grafičke novele Đipija (Đan-Alfonso Paćinoti), veliku retrospektivnu izložbu (40 godina rada) srpskog autora, nedavno povratnika iz Holandije, Dejana Nenadova i kao pravu dragocenost, gostovanje francuskog scenariste Dobsa (Olivier Dobremel aka DOBBS) za saradnju s kim su zainteresovani mnogi domaći autori.

Sa strip ostvarenjima i likovnom poetikom Đipija, koji svojevremeno stiče status najbitnijeg savremenog italijanskog autora stripa, naša čitalačka publika se može susresti u grafičkim romanima novosadske izdavačke kuće Komiko uz čiju saradnju na ovogodišnjem Salonu gostuje i francuski menadžer, urednik i publicista Nikolas Grivel.

Predavanje Nikolasa Grivela o francuskoj strip industriji danas i pregled portfolija mladih koncept-art umetnika, animatora i dizajnera karaktera kao i premijerno prikazivanje animiranog filma Špele Čadež  Nočna ptica (Nighthawk) su samo neki od rariteta programa Salona za ovu godinu.

Slovenačka autorka lutka-filmova Špela Čadež je ovogodišnja dobitnica Grand Prix-a u kategoriji za kratki animirani film na Animafestu u Zagrebu i program promocije njenog stvaralaštva i projekcija filmova u izboru italijanske kritičarke Andrijane Ružić, će za domaću publiku takođe predstavljati programski ekskluzivitet.

Međunarodni salon stripa SKC Beograd se svake godine, tradicionalno, održava u periodu od četvrtka do nedelje, tokom poslednje sedmice septembra. Program jubilarnog 15. po redu Salona stripa biće upriličen od 28. septembra do 1. oktobra 2017. godine u svim prostorima SKC-a. Svi programi su besplatni i profilisani za posetioce svih uzrasta." 

Dobrodošli u SKC, na naš najveći festival devete umetnosti!

Miki Pješčić, urednik Salona stripa

P R O G R A M  S A L O N A : OVDE

<<  Decembar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..