Konferencija za novinare povodom Austrijskog filmskog festivala koji će trajati od 22. do 27. septembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, održana je danas (20. septembra) u Kulturnom centru Beograda. Prisutnima su se obratili Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, Aleksandar S. Janković, selektor programa, i Ivan Aranđelović, urednik filmskog programa KCB-a. Adrijan Fajks je o ovogodišnjem izdanju festivala rekao: “Kada smo razmišljali o ovogodišnjem izboru filmova bilo je nam je važno upravo da pokažemo raznolikost austrijske kinematografije.

U ovih sedam filmova svako će naći ponešto za sebe. Biće i humora i drame, naučne fantastike, nekih elemenata horora i psihotrilera, tako da prisutni su različiti žanrovi. To su sve savremeni igrani filmovi nastali u poslednjih godinu i po dana, koji će nam pokazati šta se dešava u austrijskom filmu u poslednje vreme”.

Adrijan Fajks je izrazio posebno zadovoljstvo što će festival posetiti renomirani filmski stvaraoci iz Austrije – reditelj Ludvig Vust i montažerka Monika Vili.  Ludvig Vust od 1999. radi kao filmski režiser, a zbog svog realizma, stil njegovih filmova upoređivan je sa Mihaelom Hanekeom, Ulrihom Zajdom ili braćom Dardenne. Monika Vili je učestvovala u nastajanju nekoliko austrijskih dobitnika Zlatne Palme i Oskara, radeći rame uz rame sa Mihaelom Hanekeom, Mihaelom Glavogerom i Ulrihom Seidlom - čiji se najnoviji film “Rimini” prikazuje na festivalu.

Aleksandar S. Janković, profesor istorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i selektor festivala, na konferenciji za medije je istakao: “Gledajući ove filmove, najviše me je iznenadila versatilnost, neverovatna elokvencija i inventivnost reditelja, od kojih neki stvaraju u no budget okolnostima, a neki u visokobudžetnim okolnostima. I tematski okvir se uklopio u epohu čiji smisao promišljamo poslednjih pet godina, a  pogotovo poslednje dve i po. Naučnofantastični film Rubikon korespondira s tim vremenom, kao što i razni drugi filmovi korespondiraju sa migrantskom krizom, našim suočavanjima s digitalnim svetom, žalom za mladošću”.

Ivan Aranđelović, urednik filmskog programa u Kulturnom centru Beograda, prisutnima se obratio rečima: “Želim da se zahvalim Austrijskom kulturnom forumu na predanoj dugogodišnoj saradnji. Hvala vam na tome što istrajavamo uprkos svim izazovima i problemima. Ali filmovi su tu, gosti nam stižu, publike će biti i uživaćemo narednih dana”.

Publika će tokom nekoliko dana festivala moći da pogleda sedam dugometražnih igranih ostvarenja iz austrijske savremene produkcije, uz radionicu i tribine u pratećem programu. Beogradski deo programa biće održan u Kulturnom centru Beograda od 22. do 25. septembra, novosadski u Kulturnom centru Novog Sada (23-26.  septembar), a niški u Cineplexxu Niš u saradnji sa Niškim kulturnim centrom (24-27. septembar).

Festival će biti otvoren ostvarenjem “3:30” reditelja Ludviga Vusta, a na festivalu će biti prikazani i filmovi “Najkraća pesma na svetu” Dejvida Kleja Dijaza,  “Lucifer” Petera Brunera, “Rubikon” Leni Laurič, “Sunce” Kurdvin Ajub, “Hinterland”  Štefana Ruzovickog, i “Rimini” Ulriha Zajdla.  

Slogan ovogodišnjeg festivala je “Krajnosti”.

Reditelj Ludvig Vust će biti prisutan na otvaranju festivala, 22. septembra u 20 časova u Kulturnom centru Beograda, kada će učestvovati i u razgovoru nakon projekcije njegovog filma „3:30 PM“ koji otvara festival. U pratećem programu festivala, 23. septembra od 12 do 16 časova na Fakultetu dramskih umetnosti, biće organizovana i radionica sa Ludvigom Vustom uz projekciju njegovih filmova. Montažerka Monika Vili, koja je učestvovala u nastajanju nekoliko austrijskih dobitnika Zlatne Palme i Oskara, učestvovaće u Q&A  sesiji u nedelju 25. septembra u Kulturnom centru Beograda, nakon projekcije filma “Rimini”.

Ludvig Vust i Monika Vili gostovaće i 23. septembra na otvaranju novosadskog programa u Kulturnom centru Novog Sada, kada će učestovati u Q&A sesiji. Isti gosti će posetiti i Niš dan kasnije, 24. septembra, na otvaranju programa u niškom bioskopu Cineplexx, u saradnji sa Niškim kulturnim centrom.

Foto: Đorđe Petković, dozvoljeno objavljivanje.

<<  Oktobar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..