Međunarodni filmski festival - FEST u ovoj godini doživljava svoje jubilarno 50. izdanje, i biće održan od 25. februara do 6. marta 2022. godine u Beogradu, u 12 bioskopskih sala, u produkciji Centra beogradskih festivala – CEBEF-a.  Slogan predstavljen na vizuelnom rešenju ovogodišenjeg festivala koji glasi Novi hrabri svet , igra je rečima u odnosu na slogan prvog FEST-a održanog 1971. godine koji je glasio "Hrabri novi svet". Na konferenciji za medije povodom jubilarnog FEST-a govorili su: Ivan Karl, gradski Sekretar za kulturu; Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a; Damir Handanović, v.d. direktora Centra beogradskih festivala i Dragoslav Fredi Stanisavljević, direktor Muzičke produkcije RTS.

Ivan Karl, gradski Sekretar za kulturu, izjavio je: “Imamo vrlo respektabilan i ozbiljan program, imaćemo značajnije veći broj projekcija da bismo nadomestili privremeno odsustvo Sava centra. Tokom FEST-a biće promovisan nastavak edicije “FEST-ovih 50”, koju priprema Biblioteka grada Beograda;  to su knjiga o Dinku Tucakoviću koju je napisao i priredio Milan Nikodijević, knjiga o Nebojši Đukeliću koju je pripremila Maja Medić i drugo izdanje knjige o Emiru Kusturici Gorana Gocića. Pošte Srbije objavile su takođe ediciju poštanskih marki - FEST-ovih 50”.

Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a, izjavio je: “Na 421 filmskoj projekciji publika će na ovom jubilarnom festivalu moći da pogleda 88 celovečernjih filmova u okviru osam programskih celina. Biće prikazana i dva kratka filma, a imaćemo priliku da pogledamo premijerno i prve dve epizode druge sezone serije “Klan”. U okviru glavnog takmičarksog programa u trci za nagradu “Beogradski pobednik” ove godine je 20 filmova iz iz Francuske, Nemačke, SAD, Rumunije, Rusije, Italije, Poljske, Grčke, Slovenije, Severne Makedonije, Australije, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.”

“Čast mi je da najavim da ove godine programska celina namenjena filmskim profesionalcima Fest Forward ponovo postaje deo FEST-a. “Inustry” program će se održati u Jugoslovenskoj kinoteci uz prisustvo preko 80 profesionalaca iz inostranstva, što radimo u saradnji sa Filmskim centrom Srbije. Cene ulaznica ostaće na prošlogodišnjem nivou, biće od  300 do 500 dinara.”, izjavio je Damir Handanović, v.d. direktora Centra beogradskih festivala - CEBEF.

Na otvaranju 50. FEST-a  25. februara u Kombank dvorani, biće prikazan film “Strahinja Banović”, reditelja Stefana Arsenijevića. Ovo će biti srpska premijera ostvarenja koje je osvojilo brojne nagrade među kojima se ističe Kristalni globus za najbolji film na prestižnom 55. Filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je svojio i nagrade za najboljeg glumca i specijalno priznanje žirija za direktorku fotografije.

50. FEST će prikazati veliki broj filmova iz čitavog sveta, među kojima je pregršt onih čija će festivalska projekcija biti jedinstvena prilika da se pogledaju na velikom platnu.

Među autorima čiji se filmovi prikazuju na 50. Festu,  su. Pedro Almodovar, Megi Džilenhal, Dario Arđento, Pol Šrejder, Paolo Đenoveze, Pol Tomas Anderson, Gaspar Noe, Žak Odijar, Dušan Milić, Ursula Mejer, Nani Moreti, Fransoa Ozon, Stefan Arsenijević, Odri Divan, Miloš Pušić, braća Dinočenco, Kenet Brana i mnogi drugi stari znanci i novi stvaraoci po čijim ćemo filmovima pamtiti ovu sezonu.

Na FEST-u će biti prikazani filmovi koji su osvojili glavne nagrade na dva najznačajnijia svetska festivala u Kanu i Veneciji prošle godine - film TITAN, rediteljke  Žulije Dukorno, dobitnik je Zlatne palme u Kanu, i film DOGAĐAJ, rediteljke Odri Divan, koji je osvojio nagradu Zlatni lav za najbolji film na 78. Filmskom festival u Veneciji.

Nagrada "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena našim istaknutim filmskim stvaraocima  - reditelju Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću.

Zatvaranje 50. FEST, biće obeleženo koncertom Simfonijskog orkestra RTS koji će izvoditi muziku iz čuvenih filmskih hitova kao što su Ratovi zvezda, Indijana Džons, Supermen, Hari Poter i drugih koje je komponovao jedan od najvećih kompozitora filmske muzike našeg doba, Džon Vilijams.

Program postFESTum kao sjajna prilika za one koji nisu stigli da pogledaju filmove koje su želeli tokom festivala, biće ove godine održan u trajanju od 7 dana.

Ulaznice za FEST u prodaji su od 4. februara na blagajnama dvorana u kojima se filmovi prikazuju, kao i online putem sajta tickets.rs.  Program 50. FEST-a može se preuzeti sa sajta fest.rs - link >>

Prijatelji jubilarnog FEST-a: Lukoil Srbija i Knjaz Miloš.

Fotograf: Belkisa Abdulović

 

<<  Januar 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..