Povodom smrti čuvenog reditelja, umetnički direktor LIFFE-a Darko Bajić je na konferenciji za medije istakao da je to izuzetan gubitak za sve: „To je velika tragedija i za srpsku, evropsku, ali i za svetsku kulturu. To je tragedija i za nas koji smo ga poznavali i izuzetno poštovali. On mi je bio prijatelj i ja sam želeo da mu posvetim jučerašnju premijeru. To sam saopštio publici i umesto minuta ćutanja, on je dobio aplauz koji je dugo trajao i koji je predstavljao zahvalnost publike na svim filmovima koje je Goran napravio za nas, a kojih se svi rado sećamo.“ 

Naš proslavljeni reditelj Goran Paskaljević, autor kultnih filmova jugoslovenske i srpske kinematografije, dobitnik najprestižnijih priznanja kod nas i u svetu, preminuo je 25. septembra u Parizu. Ova tužna vest, bol i neverica sačekale su organizatore, učesnike i goste 13. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE nakon ceremonije svečanog otvaranja, na kojoj je Paskaljević proglašen ovogodišnjim laureatom nagrade “Živojin Žika Pavlović” za afirmaciju filmske umetnosti u svetu. Ekipa filma “Ime naroda” reditelja Darka Bajića i producenta Lazara Ristovskog, koji je otvorio festival, posvetila je dugotrajan aplauz leskovačke publikie ovom stvaraocu koga je časopis Variety svrstao 2001. godine u pet najboljih reditelja. Prvi je režiser koji je 2002. u Minhenu dobio nagradu “Bernard Viki Most” za humanizam u svojim delima. Organizatori i učesnici festivala duboko žale zbog ovog nenadoknadivog gubitka i izražavaju saučešće porodici.

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Leskovac, otvoren je 13. Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE koji će se održati do 29. septembra na nekoliko lokacija u Leskovcu i onlajn. Nakon svečane ceremonije prikazan je film „Ime naroda“ Darka Bajića van konkurencije, a tokom prve festivalske večeri u Takmičarskom programu prikazani su filmovi „Vrba” makedonskog reditelja Milča Mančevskog i „Polusestra” slovenačkog autora Damjana Kozolea, hrvatski film „Ideš? Idem!” Ljube Zdjelarevića u kategoriji Nezavisnog filma, i specijalna projekcija filma „Uprkos magli” Gorana Paskaljevića, reditelja i ovogodišnjeg laureata nagrade „Živojin Žika Pavlović”

Trinaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE ove godine se održava u Leskovcu od 25. do 29. septembra, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra, a uz podršku Grada Leskovca, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije i partnera. Festival će biti održan u skladu sa merama Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, a projekcije će se održavati i uživo i onlajn.

<<  Oktobar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..