Značajna filmska manifestacija, Festival italijanskog  filma, održaće se  po drugi put u Beogradu od 16. do 24. septembra u Jugoslovenskoj kinoteci uz nekoliko programskih celina, među kojima su: premijerno prikazivanje najnovijih italijanskih filmova, poslovni susreti u cilju stvaranja novih koprodukcija između Srbije i Italije, posebne izložbe inspirisane italijanskim filmom. Festival organizuju kulturno udruženje Excellence, Institut Luče/Činečita iz Rima i Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

Specijalni gost festivala biće Paolo Đenoveze, jedan od trenutno najpoznatijih italijanskih reditelja, koji će na otvaranju festivala predstaviti svoj film “Potpuni stranci” (“Perfetti Sconosciuti”) koji je u Italiji postigao rekordnu gledanost. Posle projekcije predviđen je susret autora sa publikom.

Ovaj događaj predstavlja najznačajniju manifestaciju u regionu u potpunosti posvećenu savremenom italijanskom filmu i njegovim klasičnim ostvarenjima. Fokus drugog izdanja ovog festivala u Srbiji, posle velikog uspeha postignutog prošle godine, stavljen je na prve i druge filmove nove generacije italijanskih autora predstavljenih na Venecijanskom filmskom festivalu. Selekciju filmova i umetničku superviziju priredio je prestižni Institut Luče/Činečita iz Rima koji se bavi promocijom  filmske kulture. U okviru manifestacije predviđeni su i susreti između predstavnika distibuterskih kuća u Srbiji.

Na festivalu će po prvi put u Srbiji biti prikazani italijanski filmovi: “Naši koraci / Navika lepote”, režija: Mirko Pinčeli; Čista srca, režija: Roberto De Paolis, “Posle rata”, režija: Anarita Zambrano; “Imam prijatelje u raju”, režija: Fabricio Marija Korteze, “Pero”, režija: di Roan Džonson, “Najveći san”, režija: Mikele Vanuči; “Zatvorenih pesnica”, režija: Pjerpaolo De Sanktis, “Mi i Đulija”, režija: Edoardo Leo, “Plemeniti cilj”, režija: Emilio Briguljo.

Ovogodišnji Festival nastavlja priču o italijanskom filmu dvadesetog veka, započetu tokom izdanja festivala iz 2016. godine, i pruža priliku da se ponovo vide neka od klasičnih autorskih ostvarenja koja su obeležila italijansku kinematografiju.

Biće organizovani i susreti između predstavnika sektora posvećenog koprodukciji, italijanskom i srpskom zakonodavstvu za finansiranje kinematografije, kao i razvoju  digitalizacije  i satelitske distribucije.

<<  Septembar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Putopisi, Intervjui..