„Mir je moć! Mir na Zemlji, mir sa Zemljom“ – poručila je legendarna multimedijalna umetnica i aktivistkinja Joko Ono u video poruci kojom se obratila visokim zvanicama na večerašnjem, svečanom otvaranju njenog umetničkog rada „One Day...“ na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Ovo umetničko delo otkrili su članovi novosadskog dečijeg hora "Melodies", i to simbolično na stogodišnjicu od potpisivanja Versajskog sporazuma 28. juna 1919. godine u Francuskoj, čime je zvanično i završen Prvi svetski rat. Američka umetnica, japanskog porekla, zajedno sa Exitom je spomenik posvetila Prvom svetskom miru, a njegov izgled inspirisan je tradicionalnim srpskim brodom, takozvanom „šajkom“.

Nakon što je u svetu proslavljena kao mesto gde se održava EXIT festival, Petrovaradinska tvrđava dobiće novi zaštitni znak, a Novi Sad i Srbija novu kulturno-turističku atrakciju. Kada su uspostavili saradnju zahvaljujući zajedničkim kontaktima u svetskim muzičkim krugovima, Joko Ono i EXIT su osmislili ovaj projekat koji je realizovan uz podršku kompanije NIS, Evropske prestonice kulture i Novog Sada, grada mira, saradnje i kulture.
 
Yoko Ono - poruka mira: ovde
 
Osnivač EXIT festivala Dušan Kovačević, kaže da je današnji dan poput krune svih mirovnih inicijativa u poslednjih dve decenije rada: "EXIT je bio prvi masovni događaj koji je nakon ratova devedesetih okupio mlade ljude iz bivše Jugoslavije na jednom mestu. Još tada je Petrovaradinska tvrđava postala Tvrđava mira, a meni je izuzetno zadovoljstvo da je jedna od najuticajnijih žena savremenog doba prepoznala naš društveni aktivizam i odlučila da zajedno sa nama pokrene ovako značajan projekat".
 
Petrovaradinska tvrđava odabrana je za mesto novog umetničkog dela Joko Ono, budući da je reč o najvećem defanzivnom vojnom utvrđenju u Evropi, koje od izgradnje u 18. veku, pa sve do danas nikad nije bilo deo neke bitke ili ratne operacije. Simbolika ovog utvrđenja kao „Tvrđave mira“ je utoliko veća što je upravo EXIT festival bio prvo mesto masovnog okupljanja mladih iz celog regiona posle sukoba iz devedesetih godina prošlog veka. Pesmom „Let It Be“ Džona Lenona, u izvođenju novosadskog dečjeg hora "Melodies" otvorena je svečanost kojoj je prisustvovala i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.
 
Brnabić je rekla da Novi Sad odlikuju odlični ljudi, fantastične ideje i kreativnost. "Spomenik koji se danas otkriva, podsetnik je da nam je mir danas potreban više nego ikad. To je jedna od osnovnih vrednosti i temelj na kojima počiva moderna Evropa", izjavila je predsednica Vlade u obraćanju i dodala da je Evropska unija pre svega mirovni projekat. Brnabić je istakla da će instalacija Joko Ono dati ogroman doprinos promociji Novog Sada i Srbije kao zemlje posvećene miru, otvorene za stvaranje, umetnost i toleranciju.
 
Skulptura "One Day..." je izmenjena verzija modela tradicionalnog rečnog čamca koju je Joko Ono prilagodila, bele boje, osvetljena iznutra kako bi čamac sijao u mraku. Ona predstavlja poetski i misteriozan prizor – priviđenje između neba i zemlje. Skulptura je napravljena u znak sećanja na završetak Prvog svetskog rata, u kome su izgubljeni milioni života, uglavnom mladića. Ono je odabrala rečni čamac kako bi usidrila svoje delo u srpsku realnost. Međutim, skulptura predstavlja predmet i oblik sa širim konotacijama i simboličkim značenjem. Ona nosi u sebi slojevita značenja koja se odnose na ratove koji su se vodili na srpskim rekama Dunavu i Savi, ali i više od toga – govori o ljudima uopšte, ljudima koji su čamcem bežali od užasa rata, uključujući i skorašnje migracije izbeglica preko Mediteranskog mora. Ovaj čamac ima i mitološko i univerzalno značenje. Ploveći po moru, čamac se može posmatrati kao simbol putovanja kroz život, i kao takav nam omogućava da i mi krenemo na taj put, bez obzira na to da li putujemo snagom uverenja, radi obrazovanja, žudnje ili znatiželje.
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da da postoji puno razloga zašto je za lokaciju spomenika odabrana upravo Petrovaradinska tvrđava kao simbol otpora, opstanka, ali i začetka Novog Sada, dodajući: „Suština je da Novi Sad bude snažni polumilionski srednjoevropski grad. Suština je da stvaramo i pružamo nove sadržaje, pre svega za buduće generacije, za klince koji dolaze. Suština je da imamo sve ono što nove generacije očekuju da bude ovde. Suština je da nam deca ne odlaze u druge gradove i države, zato što se mi plašimo da nešto novo uradimo, da nešto novo sagradimo i da ponudimo nešto novo, istovremeno čuvajući i unapređujući ono što je naše kulturno-istorijsko nasleđe.“
       
Konceptualna instalacija „One day…“ legendarne Joko Ono realizovana je u okviru programskog luka „Tvrđava mira“ iza kojeg stoji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“. Ideja ove programske platforme je afirmisanje Novog Sada kao promotera regionalnog pomirenja i stabilnosti, i to kroz umetnost i kulturu, to jest kroz realizaciju umetničkih i kulturnih programa koji promovišu pomirenje ili uključivanje umetnika iz regiona. „Spomenik „One day…“ prva je značajna umetnička instalacija u sklopu priprema Novog Sada za 2021. godinu. Pored toga, već sada, gotovo dve godine ranije uz velika umetnička imena, raznovrsne programe, revitalizovane i nove prostore u gradu pokazujemo da je Novi Sad na dobrom putu da ostane istinski grad kulture i nakon 2021. godine. Samo tokom proteklog meseca imali smo izložbu „Andy Warhol“, a uz Joko Ono na listu velikana iz sveta umetnosti, koje će imati prilike da vidi novosadska publika, dodajemo i Anri de Tuluz-Lotreka, čiju izložbu organizujemo od 3. jula u kulturnoj stanici Svilara“, izjavio je direktor „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ Nemanja Milenković.
 
Inicijativa Exit fondacije „Prvi svetski mir“ (#FirstWorldPeace) se realizuje uz podršku „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, Grada Novog Sada i kompanije NIS kroz program „Zajednici zajedno“.
 
“Mi danas imamo sreću da živimo u vreme mira. Imajući u vidu tu srećnu okolnost, kao društveno odgovorna kompanija nastojimo da stvorimo kvalitetne uslove za život u zajednici u kojoj poslujemo. Projekat "Prvi svetski mir“ EXIT fondacije, podržali smo u saradnji sa Gradom Novim Sadom, u okviru našeg programa „Zajednici zajedno“, koji je nastao sa ciljem poboljšanja kvaliteta života u sredini u kojoj poslujemo. Posebno nas raduje partnerstvo sa Gradom Novim Sadom, u kome se nalazi i sedište naše kompanije. Mi smo svesni svoje uloge u ovom društvu, a to je da plodove uspešnog poslovanja podelimo sa zajednicom u kojoj živimo i stvaramo. U tom smislu, NIS će uvek biti tu da podrži realizaciju dobrih ideja, ali i da promoviše prave vrednosti”, izjavio je Vadim Smirnov, zamenik Generalnog direktora NIS-a.
 
Pred velikim brojem novinara i zvanica iz zemlje i sveta, nakon svečanog otvaranja novog simbola mira na Petrovaradinskoj tvrđavi, nastupio je i bend „The Bestbeat“, koji je uvršten među deset najboljih svetskih „The Beatles“ tribjut grupa i tako doneo duh mirovnog aktivizma, koji povezuje EXIT festival sa Joko Ono i Džonom Lenonom, kao najpoznatijim globalnim protagonistima mirovnih akcija.



<<  Februar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
242526272829 

Putopisi, Intervjui..