Peto izdanje umetničkog događaja DEV9T počinje u petak, 14. juna i trajaće do 22. juna, na prostoru Stare Ciglane u Beogradu. U devet dana festivala posetioci će moći da slušaju koncerte, gledaju predstave i učestvuju u kreativnim radionicama, a kompletan program je ove godine objedinjen u temu Alhemija. Kao i prethodnih godina, pod sloganom “STVARAJ DALJE”, DEV9T će objediniti sve vrste umetnosti i pokrenuti slobodne umove da stvore paralelnu, kreativnu stvarnost kroz devet umetničkih sfera, među kojima su muzika, književnost, slikarstvo, vajarstvo, arhitektura, ples, fotografija, film i strip. Preko 1000 prijavljenih umetničkih radova pristiglih na konkurs biće prikazano na petom izdanju festivala Dev9t, a umetničku podršku pružiće im i Marina Abramović, Ema Bregović, Miloš Šobajić, Marko Lađušić, Mrđan Bajić, Svetomir Arsić Basara, Arpad Slančik, Dejan Marković, Miroslav Terzić, Viktor Kiš, Aleksandar Gligorijević, Goran Jevtić i mnogi drugi.

MARINA ABRAMOVIĆ PODRŽALA DEV9T

Zatvaranju prethodnog izdanja, nenajavljeno je prisustvovala i Marina Abramović. Ova njena poseta ohrabrila je organizatore da iniciraju razgovor sa njom, a rezultat te komunikacije je prelepa saradnja festivala i ove velike umetnice, ali i njeno otvoreno pismo podrške mladim umetnicima.  „Biti umetnik je nešto slično disanju. Ne dovodite to u pitanje, morate da dišete da ne biste umrli. Ako se isto ovako osećate kada kreirate svoje radove, budite se svakog jutra sa idejama koje morate da ostvarite, onda ste definitivno umetnik. Najvredniji savet koji mogu da vam dam jeste da budete hrabri i da se ne bojite neuspeha. Osvajajte nove teritorije i rizikujte, jer nedostatak straha od neuspeha je ono što umetnika čini velikim” – napisala je Marina Abramović u pismu mladim umetnicima. Tokom svih devet dana festivala posetioci na Dev9t će imati priliku da posete “Čistač” instalaciju, u susret predstojećoj izložbi Marine Abramović koja će biti otvorena 21. septembra u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Istim povodom, 21. juna, tačno tri meseca pre otvaranja izložbe, na festivalu DEV9T, odabranih devet mladih umetnika će tokom devet sati čitati odlomke iz Marininih memoara “Prolazim kroz zidove”. Ideja koncepta nazvanog “Dev9t čistača” je da mlade umetnike inspiriše da stvaraju i budu hrabri u svom kreativnom izražaju. 

DEV9T MISIJA – KOLEGIJALNOST I PODRŠKA

U regionu ne postoji sličan festival koji okuplja umetnike u ovolikom broju, a kada se okupi toliko umetnika na jednom mestu, obično postoji bojazan da tu može biti nekih problema i konfliktnih stavova. Na Dev9t je sve suprotno. Tamo se dešavaju diskusije i neguje koncept kolegijalnosti i podrške. Čovek koji je među prvima prepoznao taj koncept je Miloš Šobajić koji će zajedno sa jednim od osnivača festivala, Viktorom Kišom praviti skulpturu na ovogodišnjem izdanju. “Milošu uopšte nije problem da njegovo delo stoji pored rada nekog neafirmisanog umetnika, ili devetogodišnje devojčice, jer zna da je kreativnost najvažnija i da je to ono na čemu treba raditi. Mi umetnici nismo ljudi sa neke druge planete, već upravo pokretači umetničkih, socijalnih i svih drugih kretanja u društvu.” – rekao je jedan od osnivača Viktor Kiš. Viktorovo mišljenje dele i njegove koleginice i kolege Ema Bregović, Marko Lađušić, Mrđan Bajić, Svetomir Arsić Basara, Arpad Slančik, Dejan Marković, Aleksandar Gligorijević, Goran Jevtić i mnogi drugi koji su ove godine podržali festival.

Osim umetnika pojedinaca, Dev9t se kao i prethodnih godina može pohvaliti izuzetnom saradnjom sa kulturnim institucijama, ambasadama i drugim umetničkim manifestacijama, pa će tako na primer publika biti u prilici da u sklopu filmskog programa koji je ove godine uobličio reditelj Miroslav Terzić, vidi i selekciju Kockice Zagreb Film Festivala. Terzić je takođe poklonio publici dva svoja dugometražna igrana filma “Šavovi” i “Ustanička ulica” koji će biti prikazani na festivalskoj faveli Oko.

SUNSET SPECIJALI PRVI PUT NA DEV9T

Ovogodišnja novina su sunset specijali, posebno osmišljeni muzički događaji kojima će skoro svaki dan biti ispraćeni poslednji zraci sunca i u sklopu kojih će nastupiti i specijalni gosti. LP Duo, Bob Moses, Monolink, Behrouz, Red Axes i Graham Candy svojom muzikom učiniće da svaka noć na Dev9t počne u najlepšem mogućem izdanju.

Već na otvaranju, u petak, 14. juna, publika će videti nastup magičnog LP Dua koji čine Sonja Lončar i Andrija Pavlović, višestruko nagrađivani pijanisti, kompozitori i inovatori na polju savremene i elektronske muzike. Kraj vikenda, u nedelju, 16. juna, do zalaska sunca publiku će voditi GRAHAM CANDY. Ponedeljak ne može biti loš, ako se na njegovom zalasku čuju zvuci elektro pop atrakcije BOB MOSES. Ovaj dvojac podržaće Jan Kinčl & Regis Kattie, Marko Milosavljević i Akioki. Dan posle, u utorak, 18. juna, zalazak sunca će biti dočekan uz jednog od najpoznatijih alhemičara dance muzike i svetski poznatog producenta iz San Franciska BEHROUZA.  On dolazi da zapali Dev9t svojim proverenim formulama! Putovanje koje čeka publiku sa njim sigurno će biti neponovljiva avantura o kojoj će se dugo pričati! Na talasu te priče u sredu, 19. juna nastupiće još jedan svestrani muzički genije - Steffen Linck aka MONOLINK. On je ujedno je i kantautor i producent elektronske muzike. Iako ove dve stvari verovatno zvuče nespojivo, njegova muzika upravo dokazuje suprotno. Četvrtak, 20. jun, rezervisan je izraelski elektronski indie dvojac RED AXES. Inspiraciju pronalaze u disco, house, garage rock, post-punk, psychedelic rock i techno zvuku, a svojim jedinstvenim pristupom elektronici, Red Axes širi horizonte i briše granice između plesne i alternativne muzike. Uz Red Axes će ove godine na Dev9t goreti domaće snage MKDSL, CHORBIKA, BANDA PANDA i BRAK.

PRATEĆI SADRŽAJI

DEV9T je umetnička kolonija, galerija, plesni podijum, koncertni prostor, kafana, skejt park, igralište za decu i odrasle, gradilište, škola, art market, motivator kreativnosti. DEV9T želi da inspiriše, pokreće, izvlači umetnost iz pojedinaca i ekipa, izbaci iz zone komfora i da motiviše zainteresovane da zakorače i da unesu sebe u svet oko sebe. Tako će i ove godine na Dev9t biti organizovano preko 40 umetničkih radionica, veliki umetnički market, nekoliko pozorišnih predstava, na desetine panel diskusija i kreativnih sadržaja za najmlađe.  Mnogi  umetnici i posetioci će pred publikom stvarati svoje radove. Na taj način Dev9t će i ove godine biti ne samo najveća galerija na otvorenom, već i najveći kreativni atelje.

<<  Maj 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..