Legendarni britanski violinista, Najdžel Kenedi, održaće spektakularni koncert pod nazivom „Od Baha do Geršvina“ otvoriće večeras 50. BEMUS-a. Kenedi će nastupiti sa kamernim ansamblom u 20.00 u Sava centru.  Nakon višedecenijske karijere pune milionskih tiraža i vodećih svetskih nagrada, Kenedi je stekao reputaciju kao jedan od vodećih svetskih virtuoza. Izvodio je muziku najšireg repertoara- od klasičnih kompozitora do Hendriksa, nastupao je sa legendama poput Pola Makartnija i Roberta Planta, svirao je za Britansku kraljevsku porodicu i obišao svet nebrojeno puta nastupajući sa vodećim svetskim orkestrima. 

Ljubav prema džezu bila je veoma izražena u karijeri Najdžela Kenedija. Vanvremenski standardi kao što su numere "Summertime", "They Can’t Take That Away From Me" i "Porgy and Bess" obrađeni su u Kenedijevom neponovljivim stilu i zanosu na albumu "Kennedy Meets Gershwin", objavljenom na 120. godišnjicu Geršvinovog rođenja. " Johan Sebastijan Bah je klasični kompozitor koji mi je u životu dao najveću inspiraciju. Dan bez Baha, ne bi bio pravi dan u mom životu.

Poljska je važan deo mog života kao što je i moja supruga Poljakinja, a i mnogi od muzičara sa kojima radim. Najveći deo moje muzike napisao sam u poljskim planinama. Mađioničar iz Lublina je muzička slika tragično izgubljenih jevrejskih zajednica u Poljskoj, viđena očima velikog pisca Isaka Baševisa Singera. Možda sada kada je Poljska stara 100 godina ova zemlja će biti u stanju da pruži ruku prijateljstva jevrejskom narodu i podstakne obnavljanje njihovih zajednica, time obogaćujući raznolikost koju bi svi trebalo da dožive u životu u ovoj prelepoj zemlji.

Geršvin je još jedan sjajan primer za raznolikost. Njegovo jedinstveno povezivanje klasičnih, džezerskih, jevrejskih melodijskih osobenosti i energije Njujorka ne dozvoljava da imate bilo kakve predrasude. On predstavlja prijateljstvo, patos i pozitivnu energiju."
 
50. BEMUS održaće se od 10. do 20. oktobra. Tokom deset dana u beogradskim koncertnim dvoranama i muzejima nastupaće istaknuti solisti, ansalmbi i horovi, a predstaviće se i mladi umetnici.

<<  Avgust 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..