Posle desetogodišnje pauze, Beogradska filharmonija ima čast da zatvori 50. BEMUS – festival u čijem je kreiranju upravo ova nacionalna institucija dala neprocenjiv doprinos. Kao omaž prvim Beogradskim muzičkim svečanostima, održanim 1969. godine, Beogradska filharmonija, pod upravom svog šefa-dirigenta Gabrijela Felca, izvešće 20. oktobra u Kolarčevoj zadužbini baš one kompozicije kojima je otvorila i zatvorila prvi BEMUS – Uvertiru „Beograd“ srpskog kompozitora Dragutina Gostuškog i Devetu simfoniju Ludviga van Betovena.

Kao solisti u Devetoj simfoniji predstaviće se eminentni pevači Sofi Klusman (sopran), Šarlote Kvat (mecosopran), Brenden Ganel (tenor), Markus Ajhe (bariton), koji svoje uspešne karijere grade na operskim scenama i koncertnim podijumima širom Evrope. Na koncertu će nastupiti i Hor Slovenačke filharmonije.

„Vrlo sam počastvovan što ću učestvovati na manifestaciji sa tako dugom tradicijom, potrudiću se da predstavimo naš orkestar na najvišem nivou, gde se on zaista i nalazi. Svi ljudi u Srbiji mogu biti ponosni na Beogradsku filharmoniju, najbolji orkestar u Srbiji, a rekao bih i na Balkanu“, izjavio je Gabrijel Felc pred nastup na BEMUS-u.
 
Šef dirigent Beogradske filharmonije je takođe govorio o svojim metodama podsticanja muzičara u orkestru kada se radi na pripremi novog programa: „Mnogo radim na tome. Uglavnom sviramo kompozicije koje su davno napisane, i vrlo je važno da ne reprodukujemo muziku u 'muzejskom' smislu. Trudim se da se dobro pripremim za sva dela koja treba da izvodimo, i da obratim pažnju i na najmanje detalje. Nije dovoljno samo svirati po notama, muzici treba naša duša, naša strast, snaga i mašta. Često zastanem na probama da objasnim neki detalj iz kompozitorovog života koji je važan za delo na kojem radimo. Nekad se plašim da ću dosaditi kolegama sa tim upadicama, ali do sada funkcioniše prilično dobro.“
 
Gabrijel Felc je šef-dirigent Beogradske filharmonije od sezone 2017/18. Obavljao je dužnosti šefa dirigenta u nekoliko nemačkih orkestara, adirigovao je i vodećim orkestrima u Nemačkoj i inostranstvu, među kojima su Bavarski državni orkestar, Nemački simfonijski orkestar iz Berlina,Bamberški simfoničari, Danski nacionalni simfonijski orkestar, Bazelski simfonijski orkestar, Pekinški simfonijski orkestar…
 
Osnovana 1923. godine, Beogradska filharmonija je danas pozicionirana kao najbolji orkestar u regionu i ansambl koji predstavlja osveženje na međunarodnoj koncertnoj sceni. Specifičan imidž, kao rezultat inventivnih umetničkih koncepata i kreativnog marketinga, uticao je na prepoznatljivost orkestra. Tako je Beogradska filharmonija privukla mnoga poznata imena klasične muzike, koja su dala svoju podršku njenom daljem razvoju.
 
Ulaznice za ovaj koncert su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine po ceni od 1400, 1800 i 2200 dinara.
 

<<  Januar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..