Peto izdanje Beogradskog Irskog Festivala počinje u ponedeljak, 6. marta, a jedan od prvih događaja biće nastup zvezde svetske plesne scene i osnivača globalnog fenomena Riverdance Džin Batler (Jean Butler) 9. i 10. marta u Bitef teatru. Džin će na prvom gostovanju u Srbiji predstaviti svoje najnovije delo, plesni peformans „Ovo je irski ples” (this is an Irish dance), duet koji je nastao i koji izvodi u saradnji sa čelistom i kompozitorom Nilom Martinom. Ovaj avangardni  performans u Beograd stiže nakon rasprodatih sala i odličnih kritika u Sjedinjenim Američkim Državama i irske turneje.

Pre nastupa u Bitef teatru ona će 6. i 7. marta u DKC Majdan održati radionice savremenog i irskog plesa za koje, očekivano, vlada veoma veliko interesovanje.

“Veoma smo uzbuđeni zbog ovogodišnjeg programa u okviru kojeg će Džin Batler i Dejvid Kefri prvi put posetiti Beograd. Imamo veliki broj događanja koja će se održati na mnogobrojnim lokacijama u Beogradu. Tokom festivala, 15 umetnika iz Irske dolazi da ulepšaju atmosferu u Beogradu i proslave Dan svetog Patrika u našem zajedničkom keltskom gradu, pridružujući se globalnoj proslavi širom sveta. Pozivamo vas sve da dođete na naše događaje od 6. do 22. marta i uživate u irskoj gostroprimljivosti u srpskom stilu - dobitnoj kombinaciji koja se retko viđa”, izjavio je Jas Kaminski, direktor Beogradskog Irskog Festivala.

U subotu 11. marta biće otvorena izložba fotografija „Dark Lies The Island”  poznatog irskog fotografa, pisca i reditelja Konora Fergusona, koji je specijalno za Beogradski irski festival odabrao fotografije nastale pod uticajem goth muzike (tokom '80ih godina u Dablinu) i mračnih i morbidnih irskih pisaca kao što u Pet MekKejb i Kevin Beri (naziv izložbe je pozajmljen iz Berijeve druge kolekcije kratkih priča). Ferguson će otvoriti izložbu 11. marta u 15h u Kulturnom centru Rex. Na otvaranju izložbe biće proglašen pobednik fotografskog konkursa na temu „Beograd koji nestaje” (‘Ghost Belgrade’), a najbolji radovi sa ovog konkursa će biti izloženi do 22. marta, kada se Beogradski Irski festival zvanično završava.

Dva dana nakon otvaranja izložbe fotografija, 13. marta, od 18.30h nas u Kulturnom centru Grad očekuje veoma zanimljiv gastronomski događaj: kulinarski duo Market Kitchen (Temple bar) iz Irske će u saradnji sa restoranom Dijagonala 2.0 spremiti za publiku goveđi paprikaš sa crvenom algom Dilisk i zelenim knedlama, kao i Bročan Roj (čorbu dostojnu kralja). Tu su i druge gastronomske dogodovštine: irski doručak u periodu od 13. do 21. marta u Smokvici (Molerova 33) i džez branč uz bend “O Bato” 19. marta u hotelu Park.

Filmski segment Festivala “Irska filmska nedelja” predstaviće atraktivan izbor igranih i dokumentarnih filmova čiji je fokus – muzika, a gost festivala biće reditelj nove sezone popularne serije “Peaky Blinders” (Birmingemska banda) – Dejvid Kefri (David Caffrey). Biće prikazan njegov film “Pljačka za tvoju dušu” (Grand Theft Parsons) o legendarnom muzičaru Gramu Parsonsu, jednom od najznačajnijih američkih autora svih vremena. Nakon projekcije filma, 15. marta u Jugoslovenskoj kinoteci (19.30h, Kosovska 11), zainteresovana publika imaće priliku da razgovara sa poznatim irskim rediteljem. Dejvid Kefri će i sutradan na istom mestu (16. marta, od 14h) razgovarati sa ljubiteljima sedme umetnosti o hit-seriji “Peaky Blinders” (Birmingemska banda), čiju će četvrtu sezonu režirati, ali i o nagrađivanoj seriji “Love/Hate”, kao i o drugim televizijskim i filmskim radovima koji su deo opusa ovog cenjenog irskog reditelja. Serija “Birmingemska banda” se i kod nas se velikim uspehom prikazuje na Radio-televiziji Srbije.

U okviru filmskog programa biće prikazana i dramedija “Frank” reditelja Lenija Abrahamsona (Lenny Abrahamson), odlični dokumentarac Džulijana Templa (Julien Temple) “Džo Stramer – Neispisana budućnost” o frontmenu čuvenog benda The Clash, film “Dobre vibracije” - fenomenalna (istinita) priča o fanatičnom zaljubljeniku u muziku i njegovoj maloj izdavačkoj kući u Belfastu tokom nereda u Severnoj Irskoj, zatim dokumentarci “Ghost Blues – Priča o Roriju Galageru” i “Setanta, stanje nezavisnosti”, igrani film “Luda Meri”, poslednji film Džona Hjustona “Mrtvi”, kao i kratki film “Kalenić - poslednji dani gradske pijace” - prelepo uhvaćena duša Beograda kroz prikaz jednog od njegovih najzprepoznatljivijih obeležja – pijace Kalenić.

U okviru muzičkog programa koncert će 18. marta (20.30h) u KC Rex održati kantautor Dylan Tighe (Dilan Taj) koji će se beogradskoj publici predstaviti i sutradan, 19. marta u bioskopu Tuckwood Cineplex sa jedinstvenim audio-vizuelnim performansom “Wabi-Sabi Soul” uz 5.1 surround zvučni sistem i 3D projekcije. Publika će imati priliku da uživa i u večerima tradicionalne irske muzike u Monk's Baru 16. i 17. marta.

Glavni grad će se i ove godine, zahvaljujući Beogradskom Irskom Festivalu, pridružiti svetskim metropolama koje obeležavaju irski nacionalni praznik Dan Svetog Patrika (17. mart), pa će nekoliko gradskih lokacija, uključujući Most na Adi, biti osvetljeno irsko-zelenim svetlom.

Nemojte nikako propustiti Misterioznu turu (zelenim) tramvajem, ali i druge zanimljive događaje predstojećeg Beogradskog Irskog festivala i kojima više možete saznati na FB strani (www.facebook.com/BelgradeIrishFestival) i sajtu festivala - www.irishfest.rs

Beogradski Irski Festival organizuje irski novinar sa srpskom adresom Jas Kaminski u saradnji i uz podršku institucija i partnera: Ambasada Republike Irske u Atini, Irish Honorary Consulate (Srbija), Irski filmski institut, Culture Ireland, delegacija Evropske Unije, EU Info centar, Grad Beograd, CRH, BPI, Agri Business Partner, Comtrade, Carlsberg, Jameson, Turistička organizacija Beograda, Bitef teatar i Beogradska sekcija CID-UNESCO, Jugoslovenska Kinoteka, KC Rex, KC Grad, Smokvica i druge kulturne institucije i partneri bez kojih održavanje Beogradskog Irskog Festivala ne bi bilo moguće. 

<<  Maj 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..