Studentska organizacija Matematičkog fakulteta ─ Omikron ─ petu godinu zaredom organizuje  timsko takmičenje osmišljeno sa ciljem predstavljanja realne slike razvoja softvera mladim programerima - MatHackathon. Ovogodišnji MatHackathon održaće se 11. i 12. maja 2019. godine na dve lokacije, u prostorijama Matematičkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu (za srednjoškolce) i Naučno-Tehnološkog Parka u Beogradu (za studente). Prijave su otvorene i traju do 05.05.2019. u ponoć za studente, a za srednjoškolce do 08.05.2019. U studentskom delu takmičenja učestvuje 8 timova sa po 4 člana, a u srednjoškolskom delu 6 timova sa po 4 člana.

Galerija Drina predstavila je prethodnog vikenda izložbu slika Marka Lađušića pod nazivom Megastrukture, koja će biti otvorena do subote 25. maja 2019, svakoga dana osim nedeljom u periodu od 13:30 do 19:00 časova. Izložbu karakterišu najviše kompozicije  velikih dimenzija, bogatog kolorita, rađene u tehnici akril na platnu. Megastrukture odraz su evolucije idejnih procesa i usavršavanja jedinstvenog tehnološkog postupka u mediju slike koji proističu iz Lađušićevog ciklusa Haos, predstavljenog na izložbi iz 2015. godine. Mreže-sistemi ispleteni su slojevitim nanosima boja koje se ne stapaju već sugerišu treću dimenziju tako umnoženih mikrosistema, koji mogu iznova nastati i nestati u beskonačno.

Ulaznice za 16. Noć muzeja, koja će 18. maja biti održana na šezedesetak lokacija širom Beograda, biće puštene u prodaju u utorak 23. aprila! Cena pretprodajne ulaznice za Noć muzeja iznosi 450 RSD dok će na dan manifestacije karta koštati 500 RSD. Jedna karta za Noć muzeja, kao i do sada, važi za po jedan ulazak na sve beogradske lokacije. Ulaznice mogu da se kupe na svim prodajnim mestima Ticket Vision-a (bivši Eventim) u Beogradu, kao i širom Srbije. Više informacija o prodajnim mestima mogu se pronaći na www.tickets.rs. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu.

Pozivamo vas da posetite prolećno izdanje Bašta Bazara u Dorćol Platzu, Dobračina 59b, 20 i 21. aprila. Kreiramo zelenu oazu na dorćolskom betonu, namenjenu svima koji žele da oplemene svoj prostor biljkama i lepim stvarima inspirisanim prirodom. Proleće je pravo vreme da se probudimo zajedno sa prirodom i skinemo sive boje sa ulica grada a to je najbolje uraditi ozelenjavanjem, negovanjem starih i sadnjom novih biljaka kao i usvajanjem zdravijih navika. U oba dana posetioci na Bašta Bazaru mogu da obiđu Organski market koji će u okviru Bazara izložiti odabrane organske proizvode.

Posle deset izlagačih sezona, deset konkursa za izlaganje i preko stotinu organizovanih izložbi Gradska galerija Kulturnog centra Grad obeležiće 22. aprila jubilej, deceniju postojanja i rada, specijalnom izložbom koja će još jednom sumirati savremeno stvaralaštvo u našoj zemlji na jednom malom uzorku od celokupnog portfolija umetnika koje je galerija predstavila u proteklih deset godina. U ponedeljak 22. aprila od 20 časova izložba pod nazivom VIDentiteti čiji je autor kustos Gradske galerije Aleksandar Stojanović Luci, predstaviće radove Aleksandre Antić, Đorđa Ćorića, Kristine Oparušić, Miodraga Krkobabića, Kristine Jovanović i Sandre Stojanvić (Identical), Dejana Klementa i Sanje Ćopić.

U galeriji X VITAMIN u ponedeljak 22. aprila u 20 časova biće otvorena izložba slika Petra Mošića pod nazivom „Zlatni presek“. Po rečima autora, izložba predstavlja presek stanja statusnih simbola kod mladiih ali otvara i raspravu o zlatnom preseku kao nekoj vrsti ljudskog ideala koji još od antičke Grčke važi za parametar savršenih odnosa i harmonija. Da li je u današnje vreme makijavelističkih strategija i preterane užurbanosti uopšte moguće razmišljati o harmoniji – pitanje je na koje društvo traži odgovore od umetnosti. Petar Mošić nudi neke od njih.

<<  Februar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    
   

Putopisi, Intervjui..