U susret Beogradskom irskom festivalu (BIF), koji se održava od 9. do 17. marta, organizatori ove uzbudljive manifestacije pokrenuli su vrlo zanimljivu nagradnu igru pod nazivom "Probudi Irca u sebi". Potrebno je napraviti kratki video snimak vaših priprema za Beogradski Irski Festival, ili radeći nešto ‘irsko’ u Srbiji. Na primer, kako sa prijateljima pijete pivo, gledate ragbi, plešete ili pevate uz irsku muziku, pričate irski, čitate Beketa, Džojsa ili nešto što pokazuje vašu ‘zelenu’ stranu. Da biste učestvovali u nagradnoj igri, postavite video na svoj Facebook ili Instagram profil i tagujete ga heštegom #bifvideo2019. Budite kreativni i nemojte da zaboravite nešto zeleno! - poručuju organizatori.

Putujuća izložba Mađarskog prirodnjačkog muzeja "Kolevka i sklonište" biće otvorena u sklopu manifestacije "Nedelje mađarske kulture u Srbiji" u ponedeljak, 25.02.2019, u 19 časova, u Kolegium Hungarikumu (Gračanička 14, Beograd), u organizaciji ministarstva spoljnih poslova Republike Mađarske i Ambasade Mađarske. Kolevka i sklonište – istraživanje živog sveta Zapadnog Balkana sa aspekta mađarskih istraživača. Bogatstvo i raznovrsnost živog sveta na Balkanu je od svetske važnosti. Njegovo područje je jedno od 35 istaknutih regija živog sveta naše planete, takozvane „vruće tačke biodiverziteta“. Tu je u odnosu na celu površinu planete na relativno malom prostoru broj vrsta posebno velik.

Završna vođenja i predstavljanje kataloga izložbe - Nakon nešto više od tri meseca trajanja, izložba Klasično i simbolično, prstenje i minđuše od antike do srednjeg veka autorke Mile Gajić, višeg kustosa MPU, ulazi u svoju završnu fazu. Izložba je naišla na izvanredan prijem kod publike, a naročito interesovanje pobudila su javna vodjenja kroz izložbu petkom u 18h, na kojima su svi ljubitelji nakita bili u prilici da kroz razgovor sa autorom neposredno upoznaju pojedinačna remek-dela antičkog i srednjovekovnog zlatarstva, ali i njihove skrivene poruke, velike ideje i umetničke uticaje.

U Galeriji Doma omladine Beograda do 22. februara otvorena je izložba fotografija "TransBalkan", koja je izazvala veliku pažnju i pozitivne komentare javnosti i medija. Autor, Aleksandar Crnogorac se, kroz seriju dokumentarnih radova, ovim projektom bavi preispitivanjem problema transrodnih ljudi iz Srbije i regiona i ističe vidljivost društveno marginalizovane grupe. Kroz intervjue, koji su izloženi pored fotografije sagovornika, posetioci izložbe mogu i da se informišu o životu i problemima kroz koje transrodne osobe prolaze. Za kraj izložbe, u petak, 22. februara od 19 časova, u Galeriji DOB publika će biti u prilici i uživo da čuje iskustva i stavove na temu kako je to biti transrodna osoba u Srbiji.

Sedmi Beogradski Irski Festival (BIF), koji se održava od 9. do 17. marta pod sloganom „Springtime in Belgrade!“, pored izuzetnog filmskog, književnog i muzičkog programa i ove godine donosi u Beograd neverovatno atraktivne vizualne sadržaje. Live stream digitalne simulacije svetski poznatog vizuelnog umetnika Džona Džerarda, izvanredne fotografije Najdžela Svona ili džinovski mural koji će u centru Beograda naslikati poznati street art umetnik Džejms Erli, samo su neki od uzbudljivih vizualnih programa koji nas očekuju na sedmom BIF-u.

Iskoristite priliku i pridružite se vođenjimа kojа se orgаnizuju pred zаtvаrаnje izložbe „Podeljeni svetovi. Sаmostаlnа izložbа Mаsninise Selmаnijа": sredа, 13. februаr, od 17 čаsovа i petаk, 22. februаr, od 17 čаsovа. Vođenje će se odvijаti nа srpskom jeziku, а ulаz je slobodаn. Mаsinisа Selmаni živi i rаdi nа relаciji Alžir–Frаncuskа. Nаkon studijа informаtike u rodnoj zemlji, primljen je u Školu lepih umetnosti u Turu. Pored učešćа nа brojnim grupnim izložbаmа, sаmostаlno je izlаgаo kаko u Frаncuskoj, tаko i u svetu. Dobitnik je nаgrаdа „Art [ ] Collector” i „SAM Art Projects”.

<<  Februar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    
   

Putopisi, Intervjui..