U petak, 22. februra 2019. u 20:00 // Dom omladine Beograda, sala Amerikana - Prvi put u Domu omladine Beograda biće održan poetski koncert Petra Božovića “Vetar, lišće i ja”, sastavljen od dela dva velikana srpske poezije: u pitanju su “Vera Pavladoljska” Matije Bećkovića i “Zapisi o crnom Vladimiru” Stevana Raičkovića. Bećkovićeva „Vera Pavladoljska“ je veličanstveni ljubavni spomenik rano preminuloj ženi: “Milo stvorenje koje si sad sena, mili pepeo samo uspomena, a ta je sena i ta uspomena – moj jedini život i jedina žena”. Drugo delo koje je na progoramu Božovićevog poetskog koncerta, „Zapisi o crnom Vladimiru“, elegična su priča o bolovanju Vladimira Purića, Ciganina iz Sopota na Kosmaju, obolelog od raka.

Našavši se u sobi sa Stevanom Raičkovićem, traži od pesnika da napiše pesmu o njemu i njegovoj bolesti, ali „onako, k’o ono kad je umirao Branko Radičević”.

„On hoće pesmu mesto pilula, kapi. Kad ne pomaže ništa, ni bog, niti lek.

On hoće pesmu – ko kad pesnik vapi – da mu živome il mrtvom produži vek”.

Namera Petra Božovića, autora ovog poetskog koncerta, bila je da mlađoj generaciji približi poeziju kao najveću tvorevinu ljudske duhovnosti, kao i da starije generacije podseti i vrati u vreme kada je poezija bila sastavni deo kulturnog odrastanja.

Poetski koncert uz tekstove koje govori Petar Božović u prvom delu (“Vera Pavladoljska”) na gitari prati Dejan Vozlić, a u drugom delu (“Zapisi o crnom Vladimiru”) na violončelu prati Radmila Knežević.

Ulaznice su u prodaji po ceni od 800 RSD na svim Ticket Vision prodajnim mestima, kao i putem sajta www.tickets.rs.

<<  Maj 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..