Prvi skup naučnika i profesora iz Italije i Srbije na temu održivog razvoja, organizuje se u ponedeljak 18. marta 2019. u Rektoratu Univerziteta u Beogradu. Fokus ovog susreta zasnovan je na inicijativama Rimskog kluba - asocijacije naučnika, ekonomista, preduzetnika, šefova država i aktivista koju je 1968. osnovao Aurelio Pečei. Nejednakost, klimatske promene, energetski resursi, zaštita mira i globalizacija u centru su inicijativa Rimskog kluba od samog njegovog osnivanja. Sačinjen je od 35 podružnica a od 2015. među njima je i srpska podružnica koja učestvuje u rešavanju problema održivog razvoja i inkluzivnog razvoja Srbije.

Ovaj događaj, koji će se održati u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, organizovan je u saradnji sa atašeom za nauku Ambasade Italije u Beogradu, Rimskim klubom u Srbiji i Univerzitetom u Beogradu.

Srpska podružnica Rimskog kluba do sada je organizovala osam predavanja – o radioaktivnom otpadu u Srbiji, migracijama kao bezbedonosnom izazovu za jugoistočnu Evropu, fundamentalnim idejama za novu paradigmu u ekonomiji, hrani i poljoprivrednim resursima u 21. veku, ekonomiji i politici za realizaciju Ciljeva održivog razvoja, sudbini stranca u evropskoj migrantskoj krizi, astronomskim uzrocima klimatskih promena na Zemlji, i misteriji novca. Pored toga, do sada su se pojavila dva izveštaja Podružnice – Radioaktivni otpad u Srbiji: kako i gde sa njim?, čiji su autori I. Plećaš, S. Pavlović, M. Rajčević i N. Nešković, i Izlazak iz tranzicionizma: šta je Srbija naučila iz prošlih promašaja i preporuke za budućnost, čiji je autor D. Đuričin.

<<  Maj 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..