Program GDE SU BILI ŠTA SU RADILI tokom poslednjih 17 godina predstavlja stručnoj i široj publici iskustva umetnika i umetnica, naučnih i kulturnih radnica i radnika koji različitim profesionalnim povodima gostuju, rade i sarađuju u inostranstvu. Šta su aktualni a šta istorijski razlozi paradoksa psihoanalize u Jugoslaviji biće predstavljeno u utorak 12. marta u 19 časova u prostoru koji trenutno koriste i Govorni programi KC Rex - Maksima Gorkog 17a. Branimir Stojanović održao je krajem prošle godine u Slovenačkom društvu za lakanovsku psihoanalizu u Ljubljani, predavanje pod nazivom "''HVALA BOGU! - NA ŽALOST, TAKO JE! - Istorija psihonalize u Jugoslaviji 20. veka" posvećeno Janu Simončiču.

Sama činjenica da je u Ljubljani održano predavanje pod nazivom "Istorija psihoanalize u dvadesetom veku u Jugoslaviji" a da se u Beogradu pojavljuje samo kao odjek tog predavanja u okviru Rexovog programa "Gde su bili šta su radili" uvodi nas u ključnu tezu predavanja: Psihoanaliza u Jugoslaviji dvadesetog veka pojavila se samo na dva mesta, u Ljubljani i Beogradu i to u paradoksalno inverznim oblicima: u Beogradu postoje psihoanalitičari ali ne postoji psihoanaliza a u Ljubljani postoji psihoanaliza ali ne postoje psihoanalitičari.

Branimir Stojanović (1958) živi i radi u Beogradu. U svom radu, smeštenom između filozofije, psihoanalize i umetnosti, bavi se praksama pisanja i konceptualno-političkim intervencijama u institucionalne kontekste filozofije, umetnosti i psihoanalize. Od 1980. godine objavljuje tekstove i eseje iz oblasti filozofije, teorijske psihoanalize, kritike ideologije i teorije umetnosti.
 

<<  Maj 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..