Evropska konferencija mreže nezavisnih evropskih bioskopa, prikazivača i distributera - Od 21. do 24. februara, Dom kulture “Studentski grad”.  Kino Climates je evropska mreža nezavisnih bioskopa, prikazivača i distributera koja podržava slobodu programiranja i raznovrsnosti u filmskoj kulturi. Jedan od glavnih ciljeva mreže je da osmisli kreiranje novih načina saradnje i prezentacija, uz očuvanje originalnosti i jedinstvenosti svih članica mreže. Od svog nastanka 2010. godine, Kino Climates je okupila preko 40 različitih organizacija (bioskopa, distributera, kino klubova…).

Mreža nastoji da olakša razmenu među evropskim nezavisnim bioskopima i da podrži cirkulaciju nekomercijalnih filmova, a takođe želi da razvije zajedničke strategije i akcije za jačanje vidljivosti ovih nezavisnih mesta, što doprinosi diversifikaciji kinematografskog pejzaža. Akademski filmski centar DKSG je punopravni član mreže od njenog nastanka.
 
Po prvi put konferencija će biti održana u Beogradu (nakon Roterdama, Brisela, Hamburga, Njukasla...). U toku četiri programska dana, dnevna dešavanja biće zatvorena za javnost  i na njima će predstavnici preko 30 evropskih bioskopa i prikazivača iz 10 evropskih zemalja razmatrati trenutnu bioskopsku situaciju u Evropi i svetu i voditi razgovore o budućnosti i širenju mreže.
 
Večernji deo programa otvoren je i besplatan za ljubitelje filmske umetnosti. Biće prikazan ciklus dokumentarnih filmova o klasičnom bioskopu pod nazivom “Izvan mraka”, koji je osmislio Igor M. Toholj, urednik filmskog programa DKSG i filmski autor. Ovaj ciklus otvoriće domaći dokumentarni film “Okupirani bioskop” rediteljke Senke Domanović u četvrtak u Maloj sali DKSG od 20 časova. Ističemo i program posvećen političkoj propagandi u rumunskim kino klubovima (subota od 22 časa), kao i francuski film Je, tu, elles... jednog od pionira kompjuterske animacije Petera Foldesa (nedelja od 20 časova; sa engleskim titlovima).

Kompletan program po danima možete pronaći na sajtu DKSG link >>, kao i na FB stranici

<<  Maj 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..