TISO 06 u Muzeju primenjene umetnosti

TISO 06 u Muzeju primenjene umetnosti
sre, 20. decembar 2017 - sub, 20. januar 2018
Beograd, Srbija

20. decembar 2017. – 20. januar 2018. U Muzeju primenjene umetnosti biće priređena  šesta po redu,  izložba TISO (Sekcija  tekstila i savremenog odevanja), ULUPUDS-a (Udručenja likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajnera Srbije), koja traje  već dvadeset i četiri godine. Ova izložba objedinjuje  najznačajnija ostvarenja članova Sekcije tekstila i savremenog odevanja iz oblasti mode, tekstila i aksesoara. Propozicije izložbe nalažu da su radovi u konkurenciji nastali u predhodne četiri godine. Savet izložbe odabrao je 39 dizajnera koji će se predstaviti sa oko 60 radova.

Značaj  postavke leži u raznorodnosti eksponata  u svakom smislu; zastupljeni su različiti materijali (koža,pamuk,vuna, svila, reciklirani materijali, drvo, metal...) i tehnike (tradicionalne  i moderne ). Predstavljene su tapiserije klečanog tkanja od kučine, zatim tapiserije sa kompjuterizovanim etno šarama, kaputi i haljine geometrijskih oblika, nakit od reciklažnih delova, rukavice, paravani, cipele, tašne…… video radovi , prostorne instalacije.

Maja Škaljac, u katalogu izložbe, istakla je da iz godine u godinu izložba pomera granice ove grane primenjene umetnosti i šalje poruku da se naši umetnici po inovativnim idejama, uspešnim realizacijama i majstorskom izvedbom nalaze na istoj visokoj lestvici savremene umetničke scene, kao i najcenjeniji svetski autori iz ove oblasti.

Heterogenost izloženih eksponata, veliki broj zainteresovanih izlagača različitih autorskih rukopisa, senzibiliteta i generacija, publika koja sa nestrpljenjem iščekuje najnovija dostignuća na polju unikatnog modnog,dekorativnog i eksperimentalnog tekstila su dovoljno jaki argumenti da ova izložba nastavi svoj život i u budućnosti.

Na svečasnosti otvaranja, Žiri u sastavu Daliborka Đurić, umetnica tekstila, Biljana Bralušić Jovanović, istoričarka umetnosti i mr Milica Cukić, istoričarka umetnosti, dodeliće nagrade u sve tri kategorije: tekstil, moda i aksesoar.

Realizatori izložbe: Snežana Plavšić Rančić, Slađana Milojević i Evica Milovanov Penezić

Organizatori: ULUPUDS I MPU


Muzej primenjene umetnosti
Vuka Karadžića 18, Beograd
<<  Januar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
   

Putopisi, Intervjui..